maandag 11 juli 2011

Dag 11: Bordeaux–Lison


Goedenavond,

Vandaag begon de dag alweer om half 7 in de ochtend toen we na een lekker nachtje slapen wakker werden in Bordeaux. Na een douche en de spullen te hebben gepakt voor de lange reis van zeker 9u naar Lison in Normandië, zaten we om 7.45u in de auto. Onderweg nog even een supermarkt bezocht om wat boodschappen te doen. We hebben weer bijna heel de reis binnendoor gereden.
De omgeving was een beetje gelijk aan dat van gisteren: wijnvelden, graan, weide en zonnebloemen. Onderweg bleek dat we bijna langs de plaats Mont Saint Michel reden, dus hebben we hier nog even een bezoek aan gebracht (dit stond nog op ons lijstje om te zien, maar zou vanuit de B&B een reis van 1.5u heen en 1.5u terug zijn). Nu hebben we het dus de komende dagen wat rustiger!

Mont Saint Michel is een klein, rotsachtig schiereiland. Hierop is een dorp met een abdij gevestigd.

Geschiedenis

Mont Saint-Michel werd destijds gesticht door de heilige Aubert rond 700, die op de berg in eenzaamheid en verbondenheid met de natuur en de zee kwam bidden. Volgens de legende zou de Aartsengel Michaël verschenen zijn aan de heilige Aubert, die visioenen kreeg over een kerk op de rots. St. Michaël beval de monnik om daar een kerk te bouwen, en de monnik begon in 708 aan de kerk op de rotspunt, dicht bij de kust, te bouwen.

In 709 was de kapel af en konden er 100 mensen in. In de loop van de tijd bouwden de monniken daar een klooster op en vergrootten de kapel tot een kerk. In de 9e eeuw en de eerste helft van de 10e eeuw was er maar alleen een klooster op het rotseiland. Het kon bereikt worden met een sloep of een schip. Dat was ook nodig voor de bevoorrading van het klooster. In 966 kwamen de Noormannen of beter, de Normandiër op het rotseiland. Ze bouwden onderaan en rondom het klooster op de rotshellingen, woonhuizen. De bekeerde Normandiërs woonden daar voortaan met hun gezin. De Benedictijnen mochten er blijven. De stenen waarvan de kerk en het klooster gebouwd werden, kwamen van de eilanden Jersey en Guernsey, die op 22 km van de rots liggen. De kloosterlingen en inwoners van Avranches kapten de stenen van de eilanden en brachten ze per schip tot aan de voet van de rots. Een groot radarwiel dat binnen de kloostermuur aan de westkant stond, werd rondgedraaid door 4 à 5 personen, om de bouwstenen langs de rotshelling naar boven te hijsen. Dit grote rad is nu nog altijd te zien in het klooster.

Chambre D'hotes Villa BarioleeVan 4 uur tot half 6 hebben we hier rond gekeken. Mooi om gezien te hebben! Daarna zijn we doorgereden naar Lison waar we de komende paar nachten zullen verblijven. We kwamen hier rond half 7 aan. Hier werden we door de gastvrouw Claire voorgesteld aan de andere gasten en hebben we een welkomstdrankje gekregen. Daarna hebben we nog een rondleiding gehad en de spullen op de kamer gelegd. Bij aankomst hier was het duidelijk wat frisser dan de afgelopen dagen. Bij het eten was het fijner om een vest aan te hebben. We hadden allebei ook nog een korte broek aan, ik (Sabine) had het eigenlijk best wel koud. Na het eten hebben we nog even bijgekletst met de anderen. Rond 22.00u zijn we richting slaapkamer gegaan.

Feitjes:
- Bordeaux is een erg mooie stad (aanrader)
- Het in het zuiden toch wel aangenaam warm was
- De auto al meer dan 3000 km gereden heeft
- Dit voor de bestuurder en bijrijder ook erg vermoeiend kan zijn
- Het wel zeker de moeite waard is, en veel onderweg zien
- We nu 2 dagen Normandië gaan bekijken
- Veel 2de wereldoorlog monumenten zien
- We de reacties erg leuk vinden, zeker die van Barry
- Het weer hier in Normandië 22 graden is
- Dit alweer dag 11 van onze vakantie is
- De vakantie helaas voorbij vliegt!

1 opmerking:

  1. Hoi luitjes,
    Weer een leuke dag. Jammer dat jullie de depressie vanuit Portugal / Zuid frankrijk vooruit gestuurd hebben. Het regent hier namelijk franse regen.
    Ja, de tijd vliegt als het aangenaam is ("times flies when you're having fun)". Geniet er nog maar van, voor het je weet zit je alweer in de sleur van de dag.
    Gaan jullie deze dagen geschiedenis snuiven? Weten jullie dat het in Normandië aan de kust het wemelt van de vuurtorens? Ze in Normandië schitterende bieren brouwen. Nee, ik ben niet aan het schooien. Het is maar dat jullie het weten.
    Barry ligt bij Wilma op schoot te slapen nadat hij het een paar keer bij mij heeft geprobeert. Gaat een beetje lastig met de laptop op schoot.
    Op de televisie is een documentaire aan de gang over Чорнобиль (oftewel Tsjernobyl). Indrukwekkend.
    Verder is het hier rustig, ook met de heren.
    Plezierige tijd nog en tot een volgende plaatsing.

    Vr. gr.
    Pappa/John vN.

    BeantwoordenVerwijderen